NIEUWSBRIEF 2013

E-mail

De middelbare school in Okota is dringend aan uitbreiding toe. Het aantal nieuwe aanmeldingen voor dit jaar bedroeg 101. Het is onverantwoord om zoveel leerlingen in een klas plaats te laten nemen. Na spoedig beraad is men kunnen beginnen met de bouw van twee lokalen. Dit om de leerlingen te splitsen in een 1A en 1B klas. Zo kan de kwaliteit van onderwijs gewaarborgd worden. Alleen zal er een nieuwe leraar aangesteld moeten worden. Dit wordt door de school gefinancierd uit het schoolgeld. Nu beschikt de school over 4 kleine, waarvan er twee als slaapzaal dienen, 4 grote lokalen, 1 praktijklokaal en drie lerarenkamers. Dit is nog niet genoeg. 321 leerlingen op deze school voor het schooljaar 2013. Om vier A en B stromen te realiseren zullen er nog enkele lokalen bijgebouwd moeten worden. Tijdens mijn bezoek is het mogelijk gemaakt er nog een bij te bouwen.
De lagere scholen in Kongo en Ndira zijn nu voorzien van ramen en deuren. Dit is ook het laatste wat de stichting in samenwerking met de lokale bevolking heeft ondernomen. Vanaf nu zullen beide scholen op eigen kracht verder gaan.
Door de hevige regenval is de lemen kerk in Kongo in elkaar gestort. Met man en macht heeft de gemeenschap gelden ingezameld en alle handen bij elkaar gebracht om de benodigde stenen, cement en dakconstructie te realiseren. Eenmalig heeft Care Nyanza een bijdrage gedaan aan een deel van de benodigde golfplaten om de kerk voor het nieuwe regenseizoen af te krijgen.
Het schooltuinenproject is naar voldoening afgerond. De bevolking heeft kennis kunnen maken met veel nieuwe groenten varianten. Nadat het zaaien en poten in oktober vorig jaar heeft plaatsgevonden was het in januari tijd om te oogsten Natuurlijk was de opbrengst allereerst bestemd voor de gezinnen om de nieuwe aanwinst te proeven. Alleen schortte het vaak aan de manier van bereiden. Men wist nog niet hoe het een en ander bereid moest worden. Er was veel te proeven zoals, paprika's, Spaanse pepers, Chinese kool, witte kool, rode uien, komkommer, bieslook, bloemkool, aubergine, savooien kool, wortelen, meloen, radijs, kerstomaten, rabarber, pompoenen, uien, tomaten, doperwten, slabonen, peulen en bruine bonen. De volgende keer zal er een kok mee moeten om de moeders kookles te geven.